Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
29
Νοε
2022

EΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ

Τι είναι τα εμφυτεύματα;

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι ο πιο ολοκληρωμένος τρόπος, μέχρι στιγμής, για να αποκαταστήσουμε τα δόντια που λείπουν.

Πρωτοεφαρμόστηκαν στην οδοντιατρική πράξη στη δεκαετία του ΄70, οπότε σήμερα έχουν πια μία μακρά πορεία εφαρμογής και εμπειρίας, ώστε να αποτελούν ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο θεραπείας, με πολύ μικρές πιθανότητες αποτυχίας, όταν ακολουθούνται σωστά οι κανόνες εφαρμογής τους.

Που εφαρμόζονται τα εμφυτεύματα;

Τα οδοντικά εμφυτεύματα χρησιμοποιούνται για να αποκαταστήσουν είτε ένα δόντι μόνο του, μπροστά ή πίσω, είτε περισσότερα δόντια, οπότε χρησιμεύουν ως στηρίγματα για γέφυρες. Μπορούν επίσης να στηρίξουν ολόκληρες σταθερές ή κινητές οδοντοστοιχίες, αν λείπουν όλα τα δόντια, επάνω ή κάτω.

Πλεονεκτήματα των εμφυτευμάτων

Τα πλεονεκτήματά τους είναι πολλά σε σχέση με τις συμβατικές προσθετικές αποκαταστάσεις: 

shutter 113160364

  • Αποκαθιστούν τη μασητική ικανότητα

  • Προσφέρουν άνεση στην ομιλία και υψηλή αισθητική εικόνα

  • Δεν χρειάζεται να τροχιστούν διπλανά δόντια

  • Εμποδίζουν το κόκκαλο να απορροφηθεί, διατηρώντας φυσικό το σχήμα του προσώπου και το περίγραμμα των ούλων

  • Έχουν μεγάλο χρόνο ζωής

  • Παρέχουν μεγάλη σταθερότητα και άνεση στις οδοντοστοιχίες, όταν έχουν χαθεί όλα τα δόντια

Το βασικό τους μειονέκτημα είναι το υψηλότερο κόστος, κάτι που συχνά όμως αντισταθμίζεται μακροπρόθεσμα, από τα οφέλη τους.

Ποια είναι η διαδικασία τοποθέτησης;

Τα εμφυτεύματα αποτελούνται από δύο τμήματα.shutter 151304273

Το ένα έχει σχήμα ρίζας δοντιού και τοποθετείται μέσα στο κόκκαλο της γνάθου, στο σημείο όπου έχει χαθεί το δόντι. Η διαδικασία αυτή γίνεται με τοπική αναισθησία, ολοκληρώνεται σε μία συνεδρία, και το εμφύτευμα μένει σκεπασμένο μέσα στο ούλο για 6-8 εβδομάδες, μέχρι να ενσωματωθεί με το κόκκαλο της γνάθου, και να γίνει ανένδοτο. Αυτή η διαδικασία λέγεται οστεοενσωμάτωση. 

Τότε είναι η ώρα για το δεύτερο στάδιο, κατά το οποίο αποκαθίσταται το τμήμα του δοντιού πάνω από το ούλο, η μύλη. Λαμβάνεται  ένα μέτρο, κατόπιν βιδώνονται επάνω στη ρίζα του εμφυτεύματος ειδικά εξαρτήματα, και στο τέλος τοποθετείται η στεφάνη ή η γέφυρα από μεταλλικό σκελετό και πορσελάνη. Ο χρόνος εργασίας του δεύτερου σταδίου εξαρτάται από την έκταση της εργασίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για αποκατάσταση ενός δοντιού ή για μικρή γέφυρα 3-4 δοντιών χρειάζονται 3-4 ραντεβού. 

Υπάρχει δυνατότητα να έχω κατευθείαν δόντια από το πρώτο ραντεβού;

Πρόχειρες αποκαταστάσεις κατασκευάζονται ανάλογα με την περίπτωση, ώστε να είσαστε αισθητικά και κατά το δυνατόν λειτουργικά ικανοποιημένοι.

Δίνεται επίσης η δυνατότητα άμεσης αποκατάστασης στην πρώτη εβδομάδα από την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων, αλλά χρειάζεται να πληρούνται πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, και αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα αποτυχίας της ενσωμάτωσης του εμφυτεύματος.

Από τί υλικό είναι το εμφύτευμα; Θα το δεχτεί ο οργανισμός μου;

Τα εμφυτεύματα είναι από τιτάνιο, ένα ευγενές και αδρανές μέταλλο, πολύ καλά αποδεκτό από τον οργανισμό μας. Είναι το ίδιο υλικό που χρησιμοποιείται για τις αρθροπλαστικές. 

Οι περιπτώσεις αποτυχίας του εμφυτεύματος στο πρώτο στάδιο σχετίζονται με διαταραχή στην επούλωση λόγω προβλημάτων υγείας, λόγω κακών χειρισμών κατά την τοποθέτηση, ή λόγω λανθασμένης εκτίμησης της ποιότητας και της ποσότητας του οστού στην περιοχή.

Η μακροβιότητα των εμφυτευμάτων μετά την οστεοενσωμάτωση εξαρτάται κυρίως από την προσεκτική στοματική υγιεινή, η οποία είναι ίδια με την υγιεινή των δοντιών σας, καθώς και από τους συστηματικούς ελέγχους από τον γιατρό σας.

Τι γίνεται όταν δεν έχω αρκετό κόκκαλο;

Η ποσότητα και η ποιότητα το οστού είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία των εμφυτευμάτων. Ο ακτινογραφικός έλεγχος είναι απαραίτητος για να αξιολογήσουμε την κατάσταση. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές για να παρακαμφθεί η έλλειψη ικανοποιητικού οστού, αν και ο συνηθέστερος τρόπος είναι η χρήση μοσχευμάτων. 

Μπορεί η ηλικία μου να απαγορεύει την τοποθέτηση εμφυτευμάτων;

Η ηλικία, όσο προχωρημένη και να είναι, δεν αποτελεί απαγορευτικό παράγοντα, αρκεί να υπάρχει γενικά καλή υγεία.

Ποια θέματα υγείας απαγορεύουν την τοποθέτηση εμφυτευμάτων;

Λίγα είναι τα απαγορευτικά προβλήματα υγείας, όπως ο αρρύθμιστος ζαχαρώδης διαβήτης, η προχωρημένη οστεοπόρωση σε συνδιασμό με χρήση ενέσιμων φαρμάκων για την αντιμετώπισή της και το ιστορικό ακτινοθεραπείας στην περιοχή.

Τα καρδιαγγειακά θέματα και το ιστορικό χημειοθεραπειών δεν αποτελούν αντένδειξη, αλλά χρειάζεται συνεργασία με τον θεράποντα γιατρό, και αξιολόγηση της κάθε περίπτωσης ξεχωριστά.

Οι καπνιστές μπορούν να βάλουν εμφυτεύματα;

Το κάπνισμα μειώνει την ικανότητα επούλωσης του οργανισμού άμεσα μετά την τοποθέτηση, αυξάνοντας τα ποσοστά αποτυχίας της οστεοενσωμάτωσης. Επίσης αυξάνει τις πιθανότητες περιεμφυτευματίτιδας (φλεγμονής των ούλων γύρω από το εμφύτευμα) μακροπρόθεσμα. Έτσι, χωρίς να είναι απαγορευτικός παράγοντας, πρέπει οι καπνιστές να είναι ενήμεροι για τις μεγαλύτερες πιθανότητες αποτυχίας της θεραπείας τους, σε σχέση με τους μη καπνίζοντες.

Βρυγμός και εμφυτεύματα

Ο βρυγμός (το σφίξιμο ή τρίψιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια της νύχτας ή και την ημέρα), είναι επιβαρυντικός παράγοντας για τα εμφυτεύματα και μπορεί να προκαλέσει σπασίματα στις προσθετικές αποκαταστάσεις, ή και απώλεια του ίδιου του εμφυτεύματος.

Γι αυτό επιβάλλεται αυστηρά ισορροπημένη σύγκλειση και η συνεχής χρήση ειδικού προστατευτικού νάρθηκα για όσο διαρκεί η συνήθεια αυτή.

Full Review William Hill www.wbetting.co.uk

Copyright © 2014 by Dental Symmetry

Development by ProDevExp - Web Design by TheSpyroEffect