Σφάλμα
  • Δεν είναι διαθέσιμο το πρότυπο για αυτήν τη σελίδα. Παρακαλώ, επικοινωνήστε με το διαχειριστή του ιστοτόπου.

ΛΕΥΚΑΝΣΗ ΔΟΝΤΙΩΝ

Η βελτίωση της απόχρωσης και της φωτεινότητας των δοντιών μας συμβάλλει ιδιαίτερα στην εμφάνιση του χαμόγελού μας. 

Οι τεχνικές βελτίωσης καθορίζονται από το είδος των χρωστικών που πρέπει να απομακρυνθούν.

Αφαίρεση επιφανειακών χρωστικών

Υπάρχουν οι επιφανειακές χρωστικές, οι οποίες προέρχονται συνήθως από τις τροφές, την κατανάλωση καφέ ή τσαγιού, από το κάπνισμα, ή από την πλημελή στοματική υγιεινή.

Αυτές απoμακρύνονται εύκολα με την διαδικασία της στίλβωσης. Μετά από την απομάκρυνση της πέτρας, χρησιμοποιείται μία ειδική πάστα και περιστρεφόμενο βουρτσάκι επιτυγχάνοντας εύκολα, σε μία συνεδρεία, την πλήρη απομάκρυνση των επιφανειακών χρωστικών.

Το αποτέλεσμα της στίλβωσης μπορεί να διατηρηθεί περισσότερο, με καλή καθημερινή στοματική υγιεινή και αποφυγή κατανάλωσης ουσιών με χρωστική, όπως κόκκινο κρασί, κόκκινα φρούτα, καφέ, τσιγάρο.

Αφαίρεση εν τω βάθει χρωστικών

Με τη λεύκανση επιδιώκουμε την αλλαγή του φυσικού χρώματος των δοντιών και την απομάκρυνση των εν τω βάθει χρωστικών που συσσωρεύονται με τα χρόνια, ή λόγω λήψης ορισμένων αντιβιωτικών. Επίσης τα νεκρά και απονευρωμένα δόντια που συνήθως αποχρωματίζονται, μπορούμε να τα επαναφέρουμε στην  αρχική τους απόχρωση, με τη διαδικασία της λεύκανσης.

Η λεύκανση είναι ασφαλής και αποτελεσματική διαδικασία και δεν επηρεάζει το σμάλτο των δοντιών, όταν γίνεται με έμπειρη καθοδήγηση.  

Λεύκανση στο ιατρείο

Μπορεί να γίνει στο ιατρείο, ακόμη και σε μία συνεδρία, που διαρκεί περίπου μία ώρα. Αν το αρχικό χρώμα των δοντιών είναι πολύ σκούρο, επαναλαμβάνεται ακόμη μία ή δύο φορές, σε διάστημα λίγων ημερών. 

Λεύκανση στο σπίτι

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα λεύκανσης στο σπίτι, χρησιμοποιώντας ειδικά εξατομικευμένα ναρθηκάκια, και ένα ζελέ που περιέχει ενώσεις του υπεροξειδίου του καρβαμιδίου ή του υδρογόνου (κάτι σαν το οξυζενέ). Αυτή η μέθοδος εφαρμόζεται από μία εως τέσσερεις ώρες, κατα τη διάρκεια της ημέρας ή στον ύπνο, για  7- 15 μέρες. Το λευκαντικό ζελέ οξυδώνει και απομακρύνει τις χρωστικές, χωρίς να επηρρεάζει το δόντι.

Συνδιασμός δύο μεθόδων

Σε επίμονο αποχρωματισμό, μπορούν να συνδιαστούν οι δύο μέθοδοι, στο ιατρείο και στο σπίτι. Ο συνδιασμός αυτός εξασφαλίζει βαθύτερο και πιο μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα.

Τα κίτρινα δόντια λευκαίνουν πιο εύκολα από τα γκρίζα ή τα καφέ, και στα νεαρά άτομα πιο εύκολα από ό,τι στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Πιθανή ευαισθησία στο κρύο και το ζεστό, κατά τη διάρκεια ή μετά τη λεύκανση, συνήθως υποχωρεί μόνη της σε 1-2 μέρες, αλλά υπάρχουν και τα κατάλληλα απευαισθητοποιητικά, αν χρειαστεί. Αν η ευαισθησία είναι έντονη, τότε προσαρμόζεται ο χρόνος εφαρμογής ή μειώνεται η ισχύς του λευκαντικού. 

Πόσο διαρκεί η λεύκανση;

Το αποτέλεσμα της λεύκανσης διατηρείται πολλά χρόνια, αν δεν υπάρχουν έντονα επιβαρυντικοί παράγοντες, όπως κάπνισμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις ενδύκνειται η εφαρμογή στο σπίτι επαναληπτικά, 1-2 μέρες ετησίως, με ελάχιστο κόστος. Απαραίτητη είναι και η καθημερινή στοματική υγιεινή.

Μικροαποτριβή

Σε περίπτωση έντονων δυσχρωμικών λεκέδων, μπορεί, μαζί με τη λεύκανση, να συνδιαστεί και η μικροαποτριβή.  Με τη μέθοδο αυτή, τρίβουμε την επιφάνεια των δοντιών με αποτριπτική πάστα, αφαιρώντας έτσι ένα ελάχιστο στρώμα από την επιφάνεια, μαζί με τις χρωστικές. Αυτή είναι πιο παρεμβατική μέθοδος, και εφαρμόζεται μόνο αν κριθεί απαραίτητο.