Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
29
Νοε
2022

ΕΜΦΡΑΞΕΙΣ - ΕΝΘΕΤΑ

Τι είναι η τερηδόνα;

Η τερηδόνα είναι η νόσος που προσβάλει τους σκληρούς ιστούς του δοντιού, δηλαδή την αδαμαντίνη και την οδοντίνη. Προκαλείται από τα οξέα που παράγονται από τα μικρόβια του στόματος, όταν αυτά μεταβολίζουν τους υδατάνθρακες (τη ζάχαρη) από τις τροφές μας. Τα οξέα διαλύουν την οδοντική ουσία, και έτσι δημιουργείται μια κοιλότητα, η οποία μεγαλώνει όσο δεν αντιμετωπίζεται. 

Η ζημιά που προκαλεί η  τερηδόνα αντιμετωπίζεται με τις εμφράξεις (σφραγίσματα).  

Ποια υλικά χρησιμοποιούνται για τα σφραγίσματα; 

Τα συνηθέστερα υλικά εμφράξεων είναι το αμάλγαμα (μεταλλικά σφραγίσματα) και η ρητίνη (λευκά σφραγίσματα).

Αμάλγαμα

Το αμάλγαμα έχει χρησιμοποιηθεί για πολλές δεκαετίες με πολύ καλά αποτελέσματα.

Παρέχει μεγάλη αντοχή και πολύ καλή προστασία από επανατερηδονισμό.

Έχει όμως το μειονέκτημα της δυσάρεστης εμφάνισης, συχνά αποχρωματίζει το δόντι και διαφέρει σε ελαστικότητα από το δόντι κατά τη μάσηση, με αποτέλεσμα συχνά κατάγματα του δοντιού.

Επίσης περιέχει υδράργυρο.

Ρητίνη

Η ρητίνη είναι πιο σύγχρονο υλικό. Παρέχει άψογο αισθητικό απότέλεσμα, έχει πολύ καλή βιοσυμβατότητα και παρόμοια συμπεριφορά με το δόντι κατά τη μάσηση, προστατεύοντάς το από κατάγματα.

Έχει όμως μικρότερο χρόνο ζωής, σχετικά μικρή σταθερότητα στο χρώμα, και αμφισβητήσιμη πρόσφηση με το δόντι, με αποτέλεσμα συχνότερους επανατερηδονισμούς και την ανάγκη συντομότερης αντικατάστασης της έμφραξης.

Ευτυχώς οι εμφράξεις από ρητίνη μπορούν να διορθωθούν χωρίς να χρειάζεται να αντικατασταθεί όλο το σφράγισμα. Οι όποιοι περιορισμοί των λευκών σφραγισμάτων αντισταθμίζονται με την χρήση καλύτερης ποιότητας ρητίνης και με αυστηρή εφαρμογή των ορθών τεχνικών χρήσης του υλικού, όπως ορίζονται από τους κατασκευαστές.

Όταν ισχύουν αυτοί οι όροι, τότε η ρητίνη γίνεται το υλικό επιλογής για τις περισσότερες εμφράξεις τόσο στα μπροστινά όσο και στα πίσω δόντια, με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα.

                                                                                                                                                                                                                                                Τερηδόνα σε μπροστινά δόντια                                                                                                                               

Τερηδόνα σε μπροστινά δόντια και αποκατάσταση με ρητίνη.
 
 

Ένθετα - Επένθετα

Τι είναι τα ένθετα ρητίνης και πορσελάνης;

shutter 95473189Όταν η τερηδόνα έχει καταστρέψει μεγάλη έκταση ενός οπισθίου δοντιού, τότε η λύση του ενθέτου είναι πιο ενδεδειγμένη.

Το ένθετο κατασκευάζεται στο εργαστήριο και συγκολλάται στο δόντι στην επόμενη συνεδρεία. Το υλικό που χρησιμοποιείται είναι ενισχυμένη ρητίνη ή πορσελάνη.

Πλεονεκτήματα των ενθέτων

Τα ένθετα έχουν πολύ μεγαλύτερη αντοχή από το σφράγισμα ρητίνης, και σταθερότητα χρώματος σε βάθος χρόνου, ενώ προστατεύουν το δόντι από κατάγματα. Χρειάζεται ελάχιστη παρασκευή του δοντιού, οπότε δεν χάνεται πολύτιμη οδοντική ουσία, γι' αυτό και θεωρούνται μια αποτελεματική συντηρητική λύση αποκατάστασης.

Χωρίς τα ένθετα, περιπτώσεις μεγάλης απώλειας δοντιού, θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν με στεφάνη (θήκη), μία τεχνική πιο παρεμβατική και με μεγαλύτερο κόστος, και πιθανώς ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) και ανασύσταση με άξονα.

Επένθετα

Όταν επιβάλεται να καλυφθούν και τα φύματα του οπισθίου δοντιού, τότε μιλάμε για επένθετο. Η τεχική κατασκευής και οι ιδιότητές του είναι οι ίδιες με του ενθέτου.

Αντικατάσταση μεταλλικών εμφράξεων με ένθετα ρητίνης

 

 

 Αποκατάσταση σπασμένου φύματος στο γομφίο, με ένθετο ρητίνης

Full Review William Hill www.wbetting.co.uk

Copyright © 2014 by Dental Symmetry

Development by ProDevExp - Web Design by TheSpyroEffect