Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
19
Απρ
2021

Ευρετήριο Άρθρου

ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΗ

 
Ο τομέας της Προσθετικής περιλαμβάνει τις θεραπείες
με στεφάνες (θήκες), γέφυρες και οδοντοστοιχίες
(μερικές - μηχανάκια και ολικές - μασέλες).

 

Στεφάνες - Γέφυρες

Τι είναι οι στεφάνες;

Όταν ένα ή περισσότερα δόντια έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά και δεν αρκεί πια να σφραγιστούν, ή έχουν σοβαρό αποχρωματισμό που δεν διορθώνεται με λεύκανση, ή είναι σε έντονα στρεβλή θέση τότε επιλέγουμε να τα καλύψουμε πλήρως με στεφάνη (θήκη).

Η στεφάνη μπορεί να είναι από μέταλλο μόνο, από μέταλλο εσωτερικά και πορσελάνη εξωτερικά, ή μόνο από πορσελάνη.

Οι τελευταίες, οι λεγόμενες ολοκεραμικές στεφάνες είναι πιο σύγχρονες κατασκευές, και τείνουν να παραγκωνίσουν τη χρήση του μετάλλου, κυρίως στα πρόσθια δόντια, αλλά και πίσω σιγά-σιγά. Η αντοχή τους όλο και βελτιώνεται, η αισθητική τους απόδοση είναι κορυφαία, μιμούμενες κατά πολύ τη φυσική εικόνα των δοντιών, και έχουν καλύτερη βιοσυμβατότητα από το μέταλλο.

Ποια είναι η διαδικασία αποκατάστασης με στεφάνη;

Το δόντι αν είναι κατεστραμμένο, χτίζεται με σφράγισμα ή με άξονα(βίδα) και ανασύσταση, και τροχίζεται περιφερειακά για να δημιουργηθεί ο χώρος που χρειάζεται ώστε να μπει η στεφάνη.

Κατόπιν λαμβάνεται ένα αποτύπωμα των δοντιών με ελαστικό υλικό, και ο οδοντοτεχνίτης κατασκευάζει τη στεφάνη. Γίνονται οι απαραίτητες δοκιμές στο στόμα, και μετά από συνολικά 4 ραντεβού, ή στεφάνη είναι έτοιμη και συγκολλείται μόνιμα στο δόντι.

Για όσο διαρκεί η προετοιμασία, το τροχισμένο δόντι καλύπτεται με μία ακρυλική προσωρινή στεφάνη, η οποία φτιάχνεται στο ιατρείο, από το πρώτο ραντεβού. Έτσι είναι εξαρχής αποκατεστημένο το στόμα, όσον αφορά την εμφάνιση, την ομιλία και τη μάσηση.

Πόσο διαρκούν οι στεφάνες;

Ο μέσος χρόνος διάρκειας των στεφανών είναι 10 χρόνια, με πολλές περιπτώσεις να ξεπερνούν τα 20 χρόνια. Τα συνηθέστερα προβλήματα είναι σπασίματα της πορσελάνης, τα οποία μπορεί να είναι επιδιορθώσιμα, χωρίς να χρειάζεται αντικατάσταση, ή αποκάλυψη του ορίου στεφάνης-δοντιού, το οποίο αν δημιουργεί αισθητικό πρόβλημα, διορθώνεται μόνο με αντικατάσταση. Στις ολοκεραμικές στεφάνες, αυτό το πρόβλημα είναι πιο μικρό, γιατί δεν υπάρχει εσωτερικό μέταλλο, ώστε να φαίνεται στο όριο.

Αποκατάσταση παλιάς στεφάνης με ολοκεραμική

Ολοκεραμική στεφάνη

Αποκατάσταση παλιάς στεφάνης με ολοκεραμική.

Τι είναι οι γέφυρες;

Όταν λείπει ένα ή περισσότερα δόντια, και δεν θέλουμε ή δεν μπορούμε να βάλουμε εμφυτεύματα, τότε χρησιμοποιούμε τα παρακείμενα δόντια για να στηρίξουμε μία γέφυρα, η οποία αποτελείται από δύο ή περισσότερες στεφάνες στα δόντια-στηρίγματα, ενωμένες με τα  ενδιάμεσα που αναπληρώνουν τα κενά. Τα υλικά επιλογής και η διαδικασία προετοιμασίας των γεφυρών είναι πολύ παρόμοιες με των στεφανών.

Γέφυρες (μέταλλο - πορσελάνη)Αποκατάσταση με γέφυρες (μέταλλο-πορσελάνη)

 Αποκατάσταση με γέφυρες (μέταλλο-πορσελάνη).

 Ολική αποκατάστασηΟλοκεραμικές γέφυρες και bonding

Ολοκεραμικές γέφυρες και bonding.


 

Oδοντοστοιχίες

ΜΕΡΙΚΕΣ & ΟΛΙΚΕΣ

Τι είναι οι μερικές οδοντοστοιχίες (μηχανάκια);

Όταν τα δόντια που έχουν χαθεί είναι πολλά, ή δεν υπάρχουν πίσω στηρίγματα και η τοποθέτηση εμφυτευμάτων δεν είναι εφικτή, τότε καταφεύγουμε στη λύση της κινητής οδοντοστοιχίας. Αυτή αποτελείται από μεταλλικό μέρος που λειτουργεί ως σκελετός και από ακρυλικό μέρος που αποκαθιστά κόκκαλο και ούλα στις νωδές περιοχές (εκεί που λείπουν τα δόντια), και φέρει επάνω του ακρυλικά δόντια.

Η μερική αυτή οδοντοστοιχία μπορεί να βγαίνει από το στόμα για να καθαρίζεται, γι' αυτό λέγεται κινητή.

Η συγκράτηση της μερικής οδοντοστοιχίας δίνεται από τα δόντια που απομένουν στο στόμα, και γίνεται με τρεις τρόπους:  

1. Με άγκιστρα εξωτερικά, μεταλλικά ή πλαστικά

2. Με εσωτερικούς συνδέσμους ακριβείας

3. Με τον συνδιασμό των δύο παραπάνω

Οι σύνδεσμοι ακριβείας υπερτερούν αισθητικά, γιατί δεν φαίνονται, αλλά και λειτουργικά, γιατί είναι πιο σταθεροί. Έχουν όμως μεγαλύτερο κόστος και χρειάζονται αρκετό χώρο και απαραιτήτως στεφάνες στα δόντια στηρίγματα.

Με τα άγκιστρα δεν είναι απαραίτητο να μπουν στεφάνες στα δόντια-στηρίγματα, όμως προσφέρουν περισσότερη προστασία από φθορά και πιο αποτελεσματική συγκράτηση.

Ολικές οδοντοστοιχίες (μασέλες)

Όταν λείπουν όλα τα δόντια στη μία ή και στις δύο γνάθους, και δεν μπορούμε να βάλουμε ικανοποιητικό αριθμό εμφυτευμάτων, ώστε να στηρίξουμε ακίνητες γέφυρες, τότε η λύση επιλογής είναι η ολική οδοντοστοιχία.

Αυτή κατασκευάζεται από ακρυλικό στο χρώμα των ούλων που αποκαθιστά το χαμένο κόκκαλο, και από ακρυλικά δόντια για όλο το οδοντικό τόξο.

Η ολική οδοντοστοιχία αποκαθιστά το περίγραμμα του προσώπου το οποίο έχει καταρρεύσει από την απώλεια των δοντιών, και ταυτόχρονα τις λειτουργίες της ομιλίας και της μάσησης, και την αισθητική του χαμόγελου.

Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα των οδοντοστοιχιών είναι η ελλιπής σταθερότητα και συγκράτησή τους. Αυτό μπορεί στις μέρες μας να λυθεί πολύ ικανοποιητικά με την τοποθέτηση ακόμη και ενός ή δύο μόνο εμφυτευμάτων.                            

Η συγκράτηση της οδοντοστοιχίας γίνεται πάνω στα εμφυτεύματα με συνδέσμους ακριβείας και παρέχει μεγαλύτερη άνεση, λειτουργικότητα και αυτοπεποίθηση.

Full Review William Hill www.wbetting.co.uk

Copyright © 2014 by Dental Symmetry

Development by ProDevExp - Web Design by TheSpyroEffect