Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
29
Νοε
2022

Ευρετήριο Άρθρου

ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΟΛΟΓΙΑ

 

Πρόληψη Στοματική Υγιεινή

 

Το μεγαλύτερο και αποτελεσματικότερο όπλο που έχουμε απέναντι στις ασθένειες δοντιών και ούλων είναι η ΠΡΟΛΗΨΗ. 

 

 Τον  πρωτεύοντα ρόλο σ’ αυτήν την προσπάθεια, έχει πάντα η καθημερινή και σχολαστική φροντίδα της στοματικής υγιεινής μας, από τη στιγμή που θα ανατείλουν τα πρώτα παιδικά δοντάκια. 

Στην παιδική ηλικία, όπου η πρόληψη έχει κυρίαρχη σημασία, έχουμε πέντε ισχυρούς συμμάχους για τη διατήρηση της στοματικής υγείας:

 1. Καλό, καθημερινό βούρτσισμα                                                                                                    Η  εκπαίδευση και η εξοικείωση των παιδιών με το βούρτσισμα είναι πρωτεύουσας σημασίας. Στόχος είναι να ενταχθεί το βούρτσισμα των δοντιών στην καθημερινή υγιεινή των παιδιών, ώστε να γίνει συνήθεια, που θα τα ακολουθεί σε όλη τη ζωή τους.
 2. Σωστές συνήθειες ισορροπημένης διατροφής                                                                          Εξίσου σημαντικός είναι ο ρόλος της σωστής και ισορροπημένης διατροφής, με έμφαση στον περιορισμό της κατανάλωσης γλυκών. Προσοχή στη κρυμμένη ζάχαρη που υπάρχει πρόσθετη στα ζυμαρικά, γαλακτοκομικά και σε συσκευασμένες τροφές.
 3. Επίσκεψη στον οδοντίατρο                                                                                                           Έλεγχος από τον οδοντίατρο, μία με δύο φορές το χρόνο, για φθορίωση και για να προλαμβάνονται τα προβλήματα, πριν εξελιχθούν.
 4. Φθόριο                                                                                                                                         Το φθόριο γίνεται ασπίδα για το σμάλτο των δοντιών, απέναντι στα μικρόβια, προλαμβάνοντας έτσι την τερηδόνα.                                                                                                                                     Τοπική φθορίωση μία με δύο φορές το χρόνο, ανάλογα με την κατάσταση των δοντιών του παιδιού, από την ηλικία των τεσσάρων ετών, μέχρι την ενηλικίωση.                                                                    Δεν συνιστάται η χρήση φθορίου σε καταπινόμενες σταγόνες και δισκία, ούτε η προσθήκη του στο νερό.  Οι φθοριούχες οδοντόκρεμες συμβάλουν επίσης στην προστασία των δοντιών.
 5. Εφαρμογή προληπτικών καλύψεων οπών και σχισμών (sealants)

Οι προληπτικές καλύψεις οπών και σχισμών εφαρμόζονται στη μασητική επιφάνεια των πίσω δοντιών (γομφίων), με σκοπό να καλύψουν τις αύλακες, ώστε  να εμποδίζουν τις τροφές να συσσωρεύονται εκεί και να προκαλούν τερηδόνα.

Ιδιαίτερα στην ηλικία των 6 ετών, όταν ανατέλλουν οι πρώτοι μόνιμοι τραπεζίτες, τα sealants προσφέρουν υψηλή προστασία από τη συνηθέστερη τερηδόνα στα μόνιμα δόντια.

Το υλικό των sealants είναι ρευστή ρητίνη, εμπλουτισμένη με φθόριο.

 

 

 Η διαδικασία εφαρμογής των sealants είναι απλή και δεν χρειάζεται τροχός, ούτε αναισθησία.

 • Η μασητική επιφάνεια των δοντιών καθαρίζεται με βουρτσάκι
 • Τοποθετείται ζελέ αδροποίησης, το οποίο προετοιμάζει την επιφάνεια του δοντιού για να συγκολληθεί το υλικό. Το ζελέ ξεπλένεται σε 30’’.
 • Εφαρμόζεται το sealant και στερεοποιείται με τη βοήθεια ειδικής λάμπας, σε 60’’.
 • Το παιδί μπορεί να πιει και να φάει αμέσως μετά. 

 

 

 • ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ

Ποια η σημασία της εκπαίδευσης στην καθημερινή στοματική υγιεινή

Η εκπαίδευση για την στοματική υγεία είναι σωστό να ξεκινά στην παιδική ηλικία, από την οικογένεια, το σχολείο και τους λειτουργούς της δημόσιας υγείας.

Στους ενήλικες που δεν έχει εδραιωθεί η συνήθεια της στοματικής υγιεινής, είναι πιο δύσκολο να εκπαιδευθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ωστόσο είναι άλλο πράγμα η πληροφόρηση και η εκπαίδευση και άλλο το κίνητρο να γίνουν οι πληροφορίες καθημερινή πράξη.

Συνήθως το κίνητρο της στοματικής υγιεινής είναι λόγοι αισθητικής, κοινωνικοί και πολύ λιγότερο η βελτίωση της στοματικής υγείας.

Συχνά επικρτεί η πεποίθηση  ότι ο οδοντίατρος, η αντιβίωση, τα στοματικά διαλύματα, αρκούν για να λύσουν το όποιο πρόβλημα.

Πράγματι είναι ένα μεγάλο στοίχημα να γίνει αυτή η αλλαγή στη σκέψη ότι η στοματική μας  υγεία εξαρτάται κυρίως από  εμάς τους ίδιους. Εξαρτάται από την διατροφή, από τον τρόπο ζωής και από το σωστό καθημερινό βούρτσισμα.

Σωστός τρόπος βουρτσίσματος

Η οδοντόβουρτσα τοποθετείται πάνω στα δόντια σε γωνία 45⁰, έτσι ώστε οι θύσανοι (ίνες της βούρτσας) να μπαίνουν ελαφρά μέσα στην ουλοδοντική αύλακα (την αύλακα που σχηματίζεται στο σημείο ένωσης δοντιού και ούλου).

Αυτή είναι και η κρίσιμη περιοχή από την οποία πρέπει να απομακρυνθεί η μικροβιακή πλάκα.

Κάνουμε κυκλικές κινήσεις ανά δύο τρία δόντια και συμπληρωματικές κάθετες κινήσεις πάνω κάτω. Δεν κάνουμε καθόλου οριζόντιες κινήσεις μπρος-πίσω. Οι κινήσεις αυτές δεν καθαρίζουν τα δόντια και φθείρουν την αδαμαντίνη.

Βουρτσίζουμε ανά  τεταρτημόριο, τις εξωτερικές, τις εσωτερικές και τις μασητικές επιφάνειες των δοντιών.

Το βούρτσισμα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον δύο με τρία λεπτά.

Το βούρτσισμα προτείνεται να γίνεται μετά από τα γεύματα, δηλαδή δύο με τρεις φορές την ημέρα, με απαραίτητο το βραδυνό.

Εάν παραλείψουμε το βραδυνό βούρτσισμα τα υπολείμματα των τροφών παραμένουν στο στόμα κατά την διάρκεια της νύχτας και αποτελούν άριστο θρεπτικό υπόστρωμα για την δράση των μικροβίων.

Τη νύχτα εκκρίνεται λιγότερο σάλιο στο στόμα και γιαυτό έχουμε μειωμένη αντιμικροβιακή δράση.

Επίσης μειώνεται το οξυγόνο, πράγμα που ευνοεί την ανάπτυξη των παθογόνων μικροβίων της οδοντικής πλάκας, που είναι κυρίως αναερόβια και είναι υπεύθυνα για την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα.

Επιλογή οδοντόβουρτσας

 • Οδοντόβουρτσα χειροκίνητη

Η χειροκίνητη οδοντόβουρτσα υστερεί λίγο της ηλεκτρικής, ωστόσο με σωστή χρήση έχει άριστα αποτελέσματα.

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία από καλές οδοντόβουρτσες που μπορεί κανείς να επιλέξει, προσέχοντας δύο πράγματα, το μέγεθος της κεφαλής και την σκληρότητα της βούρτσας.

Η μικρή κεφαλή έχει μήκος περίπου δύο με τρία δόντια και είναι πρακτικότερη γιατί τόσα δόντια είναι και το καλύτερο να βουρτσίζονται ταυτόχρονα, όχι περισσότερα. Επίσης πρέπει να είναι μέτρια ή μαλακή.

Έχει μελετηθεί ότι η μαλακή οδοντόβουρτσα καθαρίζει καλύτερα τα δόντια, χωρίς να τα αποτρίβει και χωρίς να τραυματίζει τα ούλα.

Οι σκληρές οδοντόβουρτσες είναι ακατάλληλες για χρήση.

 • Οδοντόβουρτσα ηλεκτρική

Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα έχει εξελιχθεί πολύ, έχοντας μια μακρόχρονη τεχνογνωσία πίσω της.

Αποτελείται από μία βάση και αποσπώμενα βουρτσάκια που προσαρμόζονται σε αυτήν.

Καθαρίζει πολύ αποτελεσματικά και την υπερουλική και την υποουλική πλάκα.

Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα κάνει μόνη της τις σωστές κινήσεις και ο χρήστης απλά την μετακινεί από δόντι σε δόντι, γλιστρώντας την και στα πλάγια του δοντιού.

Έχει το πλεονέκτημα ότι βουρτσίζει σταθερά σωστά ακόμα και αν είμαστε αφηρημένοι ή κουρασμένοι.

Διευκολύνει ιδιαίτερα ανθρώπους με δυσκολία στην κίνηση των χεριών αλλά και τα παιδιά.

Μετά το βούρτσισμα αφήνει ένα αίσθημα έντονης καθαριότητας στα δόντια.

Πρόσφατα διατέθηκαν στην αγορά και οι υπερηχητικές ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες με εξελιγμένη τεχνολογία.

Φαίνεται να είναι αποτελεσματικές, αλλά χρειάζεται περισσότερος χρόνος χρήσης και παρατήρησης, για να δούμε αν υπερτερούν των απλών ηλεκτρικών.

Μεσοδόντιος καθαρισμός

Αφορά στις πλάγιες οδοντικές επιφάνειες, που ακουμπά το ένα δόντι με το άλλο.

Πάντα αφορά δόντια και όχι απλά τον μεσοδόντιο χώρο που μπορούμε να καθαρίσουμε με μία οδοντογλυφίδα, πχ όταν βγάζουμε ένα κομματάκι τροφής.

Ο μεσοδόντιος καθαρισμός είναι στην ουσία ο καθαρισμός της μικροβιακής πλάκας, από τις πλευρές των δοντιών που δεν φτάνει η οδοντόβουρτσα.

Γίνεται είτε με μεσοδόντια βουρτσάκια, είτε με οδοντικό νήμα.

 Α. Μεσοδόντια βουρτσάκια

Τα μεσοδόντια βουρτσάκια υπάρχουνε σε πολλά μεγέθη, ώστε ο οδοντίατρος να προτείνει πιο είναι το κατάλληλο για τον κάθε ασθενή.

Επειδή τα διαστήματα μεταξύ των δοντιών ποικίλουν, στο ίδιο στόμα συνήθως χρειάζονται δύο-τρία διαφορετικά μεγέθη.

Χρησιμοποιούνται με ή χωρίς οδοντόκρεμα, καλύτερα μετά το βούρτσισμα των δοντιών.

Η χρήση τους συνιστάται μία φορά την ημέρα, μετά το βραδυνό βούρτσισμα.

Αν αυτό δεν είναι εφικτό, προτείνεται να χρησιμοποιούνται τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.

 Β. Οδοντικό νήμα

Το οδοντικό νήμα συνιστάται να είναι ακήρωτο (χωρίς κερί) ή ελαστικό.

Σε συνωστισμένα δόντια είναι καταλληλότερο από τα μεσοδόντια βουρτσάκια.

Πρέπει να χρησιμοποιείται σωστά για να είναι αποτελεσματικό, δηλαδή να εφάπτεται τεντωμένο πάνω στο δόντι και έτσι να σκουπίζει την μικροβιάκη πλάκα σε όλο το εύρος της κίνησης του.

Μπορεί να φτάνει και υποουλικά, μέχρι εκεί που επιτρέπει το ούλο.

Προσοχή, αν είναι χαλαρό πάνω στο δόντι δεν καθαρίζει.

Στοματικά διαλύματα

Τα στοματικά διαλύματα χρησιμοποιούνται βοηθητικά, πάντα σε συνδυασμό με το βούρτσισμα και τον μεσοδόντιο καθαρισμό. Ποτέ δεν τους υποκαθιστούν.

Συνήθως προτείνονται κατά την διάρκεια της θεραπείας μιας ουλίτιδα ή της περιοδοντικής νόσου καθώς και μετά από χειρουργικές επεμβάσεις.

Σε αυτές τις περιπτώσεις τα διαλύματα επιλογής είναι αυτά που περιέχουν χλωρεξιδίνη.

Η χλωρεξιδίνη έχει έντονη αντιμικροβιακή δράση, ειδικά για τα παθογόνα μικρόβια της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας.

Τα στοματικά διαλύματα πρέπει να χρησιμοποιούνται περιοδικά και όχι σε καθημερινή βάση. Το μόνο που πρέπει να γίνεται σε καθημερινή βάση είναι το βούρτσισμα και ο μεσοδόντιος καθαρισμός.

Στην περίπτωση της ουλίτιδας και τις περιοδοντίτιδας βοηθούν πολύ και οι στοματοπλύσεις με νερό και οξυζενέ. Το οξυζενέ απελευθερώνει οξυγόνο και έτσι δημιουργεί ακατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη των αναερόβιων μικροβίων. Τα αναερόβια μικρόβια, που είναι και τα κατ’ εξοχή παθογόνα, πεθαίνουν σε συνθήκες οξυγόνου.

Λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου TeaTree σε νερό είναι επίσης ένα πολύ καλό φυσικό αντιμικροβιακό διάλυμα για στοματοπλύσεις.

Πόσο συχνά χρειάζεται να κάνουμε καθαρισμό; 

Συνήθως μία φορά τον χρόνο είναι αρκετή. Έτσι συνδυάζεται και με έναν έλεγχο του στόματος και των δοντιών.

Αν ο σχηματισμός της πέτρας είναι γρηγορότερος, μπορεί να γίνεται ανά εξάμηνο.

Ο πιο γρήγορος σχηματισμός της πέτρας συμβαίνει σε κάποιους ανθρώπους παρόλο που μπορεί να βουρτσίζουν σωστά, λόγω ποσότητας και Ph του σάλιου.

Full Review William Hill www.wbetting.co.uk

Copyright © 2014 by Dental Symmetry

Development by ProDevExp - Web Design by TheSpyroEffect