Σφάλμα
  • Δεν είναι διαθέσιμο το πρότυπο για αυτήν τη σελίδα. Παρακαλώ, επικοινωνήστε με το διαχειριστή του ιστοτόπου.

Ευρετήριο Άρθρου

ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΗ

 
Ο τομέας της Προσθετικής περιλαμβάνει τις θεραπείες
με στεφάνες (θήκες), γέφυρες και οδοντοστοιχίες
(μερικές - μηχανάκια και ολικές - μασέλες).

 

Στεφάνες - Γέφυρες

Τι είναι οι στεφάνες;

Όταν ένα ή περισσότερα δόντια έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά και δεν αρκεί πια να σφραγιστούν, ή έχουν σοβαρό αποχρωματισμό που δεν διορθώνεται με λεύκανση, ή είναι σε έντονα στρεβλή θέση τότε επιλέγουμε να τα καλύψουμε πλήρως με στεφάνη (θήκη).

Η στεφάνη μπορεί να είναι από μέταλλο μόνο, από μέταλλο εσωτερικά και πορσελάνη εξωτερικά, ή μόνο από πορσελάνη.

Οι τελευταίες, οι λεγόμενες ολοκεραμικές στεφάνες είναι πιο σύγχρονες κατασκευές, και τείνουν να παραγκωνίσουν τη χρήση του μετάλλου, κυρίως στα πρόσθια δόντια, αλλά και πίσω σιγά-σιγά. Η αντοχή τους όλο και βελτιώνεται, η αισθητική τους απόδοση είναι κορυφαία, μιμούμενες κατά πολύ τη φυσική εικόνα των δοντιών, και έχουν καλύτερη βιοσυμβατότητα από το μέταλλο.

Ποια είναι η διαδικασία αποκατάστασης με στεφάνη;

Το δόντι αν είναι κατεστραμμένο, χτίζεται με σφράγισμα ή με άξονα(βίδα) και ανασύσταση, και τροχίζεται περιφερειακά για να δημιουργηθεί ο χώρος που χρειάζεται ώστε να μπει η στεφάνη.

Κατόπιν λαμβάνεται ένα αποτύπωμα των δοντιών με ελαστικό υλικό, και ο οδοντοτεχνίτης κατασκευάζει τη στεφάνη. Γίνονται οι απαραίτητες δοκιμές στο στόμα, και μετά από συνολικά 4 ραντεβού, ή στεφάνη είναι έτοιμη και συγκολλείται μόνιμα στο δόντι.

Για όσο διαρκεί η προετοιμασία, το τροχισμένο δόντι καλύπτεται με μία ακρυλική προσωρινή στεφάνη, η οποία φτιάχνεται στο ιατρείο, από το πρώτο ραντεβού. Έτσι είναι εξαρχής αποκατεστημένο το στόμα, όσον αφορά την εμφάνιση, την ομιλία και τη μάσηση.

Πόσο διαρκούν οι στεφάνες;

Ο μέσος χρόνος διάρκειας των στεφανών είναι 10 χρόνια, με πολλές περιπτώσεις να ξεπερνούν τα 20 χρόνια. Τα συνηθέστερα προβλήματα είναι σπασίματα της πορσελάνης, τα οποία μπορεί να είναι επιδιορθώσιμα, χωρίς να χρειάζεται αντικατάσταση, ή αποκάλυψη του ορίου στεφάνης-δοντιού, το οποίο αν δημιουργεί αισθητικό πρόβλημα, διορθώνεται μόνο με αντικατάσταση. Στις ολοκεραμικές στεφάνες, αυτό το πρόβλημα είναι πιο μικρό, γιατί δεν υπάρχει εσωτερικό μέταλλο, ώστε να φαίνεται στο όριο.

Αποκατάσταση παλιάς στεφάνης με ολοκεραμική

Ολοκεραμική στεφάνη

Αποκατάσταση παλιάς στεφάνης με ολοκεραμική.

Τι είναι οι γέφυρες;

Όταν λείπει ένα ή περισσότερα δόντια, και δεν θέλουμε ή δεν μπορούμε να βάλουμε εμφυτεύματα, τότε χρησιμοποιούμε τα παρακείμενα δόντια για να στηρίξουμε μία γέφυρα, η οποία αποτελείται από δύο ή περισσότερες στεφάνες στα δόντια-στηρίγματα, ενωμένες με τα  ενδιάμεσα που αναπληρώνουν τα κενά. Τα υλικά επιλογής και η διαδικασία προετοιμασίας των γεφυρών είναι πολύ παρόμοιες με των στεφανών.

Γέφυρες (μέταλλο - πορσελάνη)Αποκατάσταση με γέφυρες (μέταλλο-πορσελάνη)

 Αποκατάσταση με γέφυρες (μέταλλο-πορσελάνη).

 Ολική αποκατάστασηΟλοκεραμικές γέφυρες και bonding

Ολοκεραμικές γέφυρες και bonding.